Dr. Martina Ziska - Vnitřní ájurvéda
  • Úvodní
    • o Dr. Martině >
      • Klinická práce s pacienty
      • Klinický výzkum
      • Publikační práce
      • Vzdělávací aktivity
      • Popularizace ajurvédy
      • Spolupráce mezi moderní medicínou a Ayurvédou
      • Duchovní činnost
      • Dobročinnost
    • o Ayurvédě >
      • Původ ayurvédy
      • Cíl života
      • Rozsah Ayurvédy
      • Příbuzné disciplíny
      • Studium Ayurvédy
      • Universální přírodní zákony a jejich vyjádření v lidském těle
      • Určení osobní konstituce
      • Rovnováha a zdraví
      • Zažívání – pilíř Ayurvédy
      • Ayurvédská diagnostika
      • Léčení pomocí Ayurvédy
      • Vztah lékaře a pacienta
      • Jídlo jako lék
      • Okořeňte si život
      • Léčivé byliny - věda a umění
      • Léčení psychických a duševních potíží
      • Panchakarma
      • Regenerace organismu
    • Ayurvédská poradna >
      • Partnerská spolupráce
      • Zájem a ochota hledat pod povrchem
      • Otevřenost a nekonvenčnost
    • Často kladené otázky
  • Jak se přihlásit do poradny
  • Kalendář akcí
    • Leden
    • Únor
    • Březen
    • Duben
    • Květen
    • Červen
    • Červenec
    • Srpen
    • Září
    • Říjen
    • Listopad
    • Prosinec
  • Občasník
  • Odkazy
  • Knihy
  • Kontakt
  • Blog
  • Knihy

Okořeňte si život

Picture
Ayurvédská kuchyně používá hojně koření. Koření nejenom zlepšuje stravitelnost potravy nevhodné pro určitou konstituci, ale hlavně podporuje trávicí proces a tím i úplnou přeměnu potravy v živiny a pránu. Tak například vato-tvorná zelenina, jako je zelí či fazole je těžce stravitelná pro vata konstituci. Svou plynatotvornost ztratí přidáním koření jako je hing (asaphoetida) či ajwan (indický celer). Koření vhodná ve vata ročním období jsou skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a vanilka. Pitta naopak potřebuje chladící koření, jako je cumin (římský kmín), fenykl či koriandr a jeho zelený bratr cilantro. Také citron a zázvor v omezeném množství jsou vhodným doplňkem pitta diety. Kapha je známá rčením, že pro ni je „vhodné jakékoliv koření, vyjma potravy, která ho doprovází“. Je to proto, že trávení-podporující koření, jako je pepř, zázvor a chilli, je vhodné pro kapha konstituci a kapha těžká jídla, stále ještě typická pro českou kuchyni. Proto by nemělo chybět v žádné domácnosti.

Ať jde o výběr potravin, čas v kterém je konsumujeme, či koření jež je doprovází, přístup a vztah, jaký má člověk k jídlu, je ze všeho nejdůležitější. Moudré knihy doporučují, že během jídla by člověk měl mít jedinou myšlenku – a to na Boha. Požívání jídla je akt spojení se s tělem přírody či Bohem. Tak bychom měli pociťovat vděčnost za každé sousto, chutnat je a s láskou a díky je vracet zpět k nohám vesmíru ve formě služby. Má-li člověk takovýto přístup, je téměř jedno, co má na talíři, protože vše bude dokonale stráveno a přinese pouze radost, harmonii a zdraví.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.