Dr. Martina Ziska - Vnitřní ájurvéda
  • Úvodní
    • o Dr. Martině >
      • Klinická práce s pacienty
      • Klinický výzkum
      • Publikační práce
      • Vzdělávací aktivity
      • Popularizace ajurvédy
      • Spolupráce mezi moderní medicínou a Ayurvédou
      • Duchovní činnost
      • Dobročinnost
    • o Ayurvédě >
      • Původ ayurvédy
      • Cíl života
      • Rozsah Ayurvédy
      • Příbuzné disciplíny
      • Studium Ayurvédy
      • Universální přírodní zákony a jejich vyjádření v lidském těle
      • Určení osobní konstituce
      • Rovnováha a zdraví
      • Zažívání – pilíř Ayurvédy
      • Ayurvédská diagnostika
      • Léčení pomocí Ayurvédy
      • Vztah lékaře a pacienta
      • Jídlo jako lék
      • Okořeňte si život
      • Léčivé byliny - věda a umění
      • Léčení psychických a duševních potíží
      • Panchakarma
      • Regenerace organismu
    • Ayurvédská poradna >
      • Partnerská spolupráce
      • Zájem a ochota hledat pod povrchem
      • Otevřenost a nekonvenčnost
    • Často kladené otázky
  • Jak se přihlásit do poradny
  • Kalendář akcí
    • Leden
    • Únor
    • Březen
    • Duben
    • Květen
    • Červen
    • Červenec
    • Srpen
    • Září
    • Říjen
    • Listopad
    • Prosinec
  • Občasník
  • Odkazy
  • Knihy
  • Kontakt
  • Blog
  • Knihy

Zažívání – pilíř Ayurvédy

Picture
„Nemá nemoci, staroby či smrti ten, kdo dosáhl těla zrozeného z ohně yogy“.
 
Po praktické stránce, zažívání představuje klíčový koncept. Zažívání je daleko důležitější než konkrétní výběr potravin, jež člověk konzumuje. Je-li zažívání plně funkční, člověk kompletně stráví potravu, přemění ji na živiny a energii. Ta je roznesena do tkání a buněk a obratem se vyloučí odpadové látky, aniž by nestrávené zbytky potravy zůstaly v těle. K transformaci potravy v živiny je třeba dobře fungující zažívací oheň neboli agni. Agni je umístěno v žaludku a v poledne je připraveno „uvařit“ a zpracovat jídlo, které je snědeno. Existují tři důležité faktory v procesu zažívání: přístup k jídlu neboli jak jíst, kdy jíst, a vhodný výběr potravin neboli co jíst. Přestože se většina západního světa zabývá tím co jíst - jak a kdy jíst, je daleko důležitější pro správně fungující zažívání. Člověk může mít tu nejkvalitnější, nejzdravější, organickou stravu, avšak je-li konzumována v nesprávný čas, v hněvu či poklusu, při sledování televize či řešení pracovních problémů, výsledkem bude narušené zažívání a tím i tvorba toxinů ve formě amy. Ama jsou nestrávené zbytky potravy, které se hromadí v těle ve formě jedů. Ama je příčinou špatné funkce orgánů a tedy i onemocnění. Vedle fyzické amy samozřejmě existuje i mentální ama. Původem mentální amy jsou nestrávené negativní emoce, pocity a city, jež nás poutají s minulostí, namísto vědomého pobytu v přítomném okamžiku. Mentální ama způsobuje vnitřní neklid a nespokojenost. Ty obratem narušují proces trávení, který  zpětně vytváří fyzickou amu. Akumulace toxinů či volných radikálů je dle Ayurvédy příčinou všech onemocnění. Správně fungující zažívání je tedy předpokladem  k vytvoření a udržení stálé harmonie, a tím i zdraví. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.