Dr. Martina Ziska - Vnitřní ájurvéda
  • Úvodní
    • o Dr. Martině >
      • Klinická práce s pacienty
      • Klinický výzkum
      • Publikační práce
      • Vzdělávací aktivity
      • Popularizace ajurvédy
      • Spolupráce mezi moderní medicínou a Ayurvédou
      • Duchovní činnost
      • Dobročinnost
    • o Ayurvédě >
      • Původ ayurvédy
      • Cíl života
      • Rozsah Ayurvédy
      • Příbuzné disciplíny
      • Studium Ayurvédy
      • Universální přírodní zákony a jejich vyjádření v lidském těle
      • Určení osobní konstituce
      • Rovnováha a zdraví
      • Zažívání – pilíř Ayurvédy
      • Ayurvédská diagnostika
      • Léčení pomocí Ayurvédy
      • Vztah lékaře a pacienta
      • Jídlo jako lék
      • Okořeňte si život
      • Léčivé byliny - věda a umění
      • Léčení psychických a duševních potíží
      • Panchakarma
      • Regenerace organismu
    • Ayurvédská poradna >
      • Partnerská spolupráce
      • Zájem a ochota hledat pod povrchem
      • Otevřenost a nekonvenčnost
    • Často kladené otázky
  • Jak se přihlásit do poradny
  • Kalendář akcí
    • Leden
    • Únor
    • Březen
    • Duben
    • Květen
    • Červen
    • Červenec
    • Srpen
    • Září
    • Říjen
    • Listopad
    • Prosinec
  • Občasník
  • Odkazy
  • Knihy
  • Kontakt
  • Blog
  • Knihy

Úvod do ájurvédského vaření - 6. a 7. září, Podhorní Újezd u Jičína

Picture
​Úvod do ájurvédského vaření
Residenční pobytový kurz 6. a 7. září 2025
 
Vede Martina Ziska v kuchyni Báry Chmelíkové, Podhorní Újezd u Jičína
 
Víte, co to je ájurvédské vaření? Je to vaření podle receptů sestavených na základě ájurvédských principů nebo to je ještě něco jiného? Pokud ano, co to doopravdy je?
A proč je ájurvédské vaření důležité?
Na tyto a další otázky budeme hledat odpovědi během zkušenostního a zážitkového kurzu, jež po téměř 20 letech vede opět Martina Ziska.
Jako autorka knih Áhára: Ájurvédská výživa pro zdraví a V ájurvédské kuchyni Martina zná jak teoretické, tak praktické principy ájurvédy jako takové, včetně vaření. Jako učitelka vzdělávacího programu Ájurvédská Gurukula Martina načerpala zkušenosti, jak přiblížit podstatu ájurvédského vaření studentům ájurvédy. A v neposlední řadě jako matka a žena, pro niž je ájurvéda osobní životní cesta, má Martina několik dekád osobních praktických zkušeností, jak si vařit tak, aby dala tělu, co potřebuje.
Ájurvéda je geniální v tom, že její principy jsou v zásadě jednoduché a univerzálně platné. Zároveň má několik vrstev komplexností, neboť je individuální jak v její aplikaci, tak i nekonečně možných projevech. I k ájurvédskému vaření se obvykle přistupuje poměrně mechanicky.
Tento kurz slibuje nový přístup, jenž vybaví každého účastníka /třeba budou vařit i muži/ či účastnici tak, aby mohli začít „ájurvédsky vařit“ a postupně se zdokonalovat v tomto specifickém přístupu. Bude mít jak vzdělávací, tak dovednostní aspekt. Fokusem budou základní stavební kameny ájurvédského vaření a vaření pro období změn v životě /váta sandhi/.
Na vaření je třeba specifické zázemí a vybavení. Máme štěstí, že kurz bude probíhat ve skvěle vybavené kuchyni Báry Chmelíkové v Podhorním Újezdě u Jičína. Jelikož vaření vyžaduje čas a soustředění, kurz je víkendový.
 
Organizační informace
Kapacita kurzu je 12 účastníků. Kuchyně Báry je dostatečně velká, abychom se tam všichni v pohodlí vešli a mohli společně přiložit ruku k dílu. Kdo bude chtít opravdu vařit, jako kdyby to byla jeho kuchyň, bude mít možnost. Kdo se bude chtít podílet a zároveň i trochu odpočívat, i ten si bude moci dovolit lehčí přístup. I proto je nás více: můžeme si vzájemně pomoci, doplňovat se či se jeden od druhého učit.
Kurz začne v sobotu 6. září v 9 hodin ráno snídaní. Budeme společně do neděle, cca 14 až 15 hodin.
Ubytování je zajištěno v nedalekém skvěle vybaveném penzionu Maruška, vzdáleném cca 200 pěších metrů od kuchyně. Penzion má bazén a ubytování je cenově dostupné – 580 Kč/noc na osobu. K dispozici jsou celkově 4 apartmány po 4 lůžkách. Více info najdete na https://www.penzionmaruska.com/
Pokud pojedete zdaleka, doporučujeme přijet již v pátek večer. Ubytování pro tento kurz je zamluveno od pátka do neděle. I pokud bydlíte ne tak daleko, doporučujeme zůstat po dobu celého kurzu – pro soustředění a kontinuitu. Pokud s tímto máte problém, dejte nám vědět, domluvíme se.
Cena kurzu je: 4 200 Kč
Zahrnuje vedení kurzu, vaření, vč. všech ingrediencí a veškerá jídla po dobu kurzu. Tato cena nezahrnuje ubytování. To si platí každý účastník sám přímo v penzionu Maruška.
 
Pokud máte zájem o tento program, napište prosím na [email protected]. Pošleme vám přihlášku. S přihláškou bude splatná 1 000 Kč záloha. Tato záloha je nevratná. Vrátíme ji pouze v případě, že se kurz nebude konat. Přihláška a záloha Vám zaručí místo na kurzu. Zbytek kurzovného bude k doplacení v hotovosti při začátku kurzu.
V případě velkého zájmu půjdeme podle pravidla „first come first serve“ neboli kdo dřív přijde, ten má zaručené místo.
Kurz se bude konat pouze v případě dostatečného počtu účastníků /10 a více/.
Přijďte, těším se na Vás.
 



​2025 Program KO HAM aneb Kdo jsem pokračuje

Téma I. Deho ham – fokus na fyzické tělo a další hmotné aspekty
Část I. Online seznámení s teoretickým rámcem pochopení těla a hmoty ve védském systému /pojetí véd a dalších souvisejících zdrojů, ájurvédy, jógy a přidružených nauk/
Část II. Osobní setkání – zkoumání předchozí části.
Termíny:
Téma I, část I. /online/ -  sobota, 8. února 2025
Téma I, část II. /osobní setkání v Praze/ - sobota, 1. března 2025
 
Téma II, část I. /online/ - sobota, 26. dubna 2025
Téma II, část II. /osobní setkání v Praze/ - sobota, 24. května 2025
 
Téma III, část I. /online/ - sobota, 20. září 2025
Téma III, část II. /osobní setkání v Praze/ - víkend, sobota a neděle 18. a 19. října 2025
Powered by Create your own unique website with customizable templates.