Dr. Martina Ziska - Vnitřní ájurvéda
  • Úvodní
    • o Dr. Martině >
      • Klinická práce s pacienty
      • Klinický výzkum
      • Publikační práce
      • Vzdělávací aktivity
      • Popularizace ajurvédy
      • Spolupráce mezi moderní medicínou a Ayurvédou
      • Duchovní činnost
      • Dobročinnost
    • o Ayurvédě >
      • Původ ayurvédy
      • Cíl života
      • Rozsah Ayurvédy
      • Příbuzné disciplíny
      • Studium Ayurvédy
      • Universální přírodní zákony a jejich vyjádření v lidském těle
      • Určení osobní konstituce
      • Rovnováha a zdraví
      • Zažívání – pilíř Ayurvédy
      • Ayurvédská diagnostika
      • Léčení pomocí Ayurvédy
      • Vztah lékaře a pacienta
      • Jídlo jako lék
      • Okořeňte si život
      • Léčivé byliny - věda a umění
      • Léčení psychických a duševních potíží
      • Panchakarma
      • Regenerace organismu
    • Ayurvédská poradna >
      • Partnerská spolupráce
      • Zájem a ochota hledat pod povrchem
      • Otevřenost a nekonvenčnost
    • Často kladené otázky
  • Jak se přihlásit do poradny
  • Kalendář akcí
    • Leden
    • Únor
    • Březen
    • Duben
    • Květen
    • Červen
    • Červenec
    • Srpen
    • Září
    • Říjen
    • Listopad
    • Prosinec
  • Občasník
  • Odkazy
  • Knihy
  • Kontakt
  • Blog
  • Knihy

Zvažte Váhu s Ajurvédou

12/31/2009

0 Comments

 
Picture
I Marilyn Monroe si připadala tlustá


Jistě všichni známe slavnou herečku Marilyn Monroe, sex symbol a ztělesnění ideálního ženství. Málokdo již ví, že trpěla silným komplexem méněcennosti, jehož hlavním důvodem byla nespokojenost s jejími tělesnými křivkami. Naše představy o ideálním těle jsou totiž podporovány téměř anorektickými modelkami, které běhají po módních molech a diktují, jak má moderní žena vypadat. Velikost oblečení 32, objem pasu 55 cm jsou míry, o kterých většina žen pouze sní. Často je to zlý sen. Ve skutečnosti jen málokdo tyto míry dosáhne a pokud ano, tak přirozenými prostředky. Jako populace naopak zesilujeme, u žen zejména kolem pasu, boků a v trupu. Medicínsky je to spojeno s rizikem rozvoje určitých onemocnění, ale před nové diety, dietní přípravky a přístupy se jen málokomu podaří zhubnout a již nenabrat. Ajurvéda jako systém přirozeného zdraví má svůj názor na to, co je ideální váha a zároveň nabízí také přírodní, jednoduché, a přitom zajímavé způsoby, jak  tohoto stavu dosáhnout a poté ho i udržet.

Tělo je schopné udržet si přirozenou váhu, když... Ajurvéda říká, že když je tělo schopné udržet si nadváhu jako projev nerovnováhy po delší dobu, je taky schopné udržet si váhu přirozenou. Záměrně nemluvím o ideální váze, protože se jedná víc o myšlenku, než  o skutečnost. Přirozenou váhu je třeba dosáhnout a potom udržet přírodními prostředky, které jsou v souladu nejen se zdravými zásadami výživy, životního stylu a denního režimu, ale i v harmonii s individuální konstitucí jedince. Konstituce určuje mnoho věcí. Jednak jakou tělesnou konstitucí bude člověk vybaven. To samo o sobě již určuje dosti výrazně, jak bude fyzicky vypadat. Nejedná se o míry, ale o stavbu těla, množství svaloviny, kompaktnost jednotlivých částí těla, atd. Dále konstituce určuje tendenci k přibírání nebo shazování kil /ano, i to je někdy problém, milí čtenáři, a to dost velký/, rychlosti metabolismu, schopnosti čelit stresu a dopadu stresu na organismus. Konstituce tedy určuje do značné míry, jak k nadváze přistupovat, jakými prostředky ji bude vhodné či nevhodné řešit. Podle ajurvédy není například pravda, že čím méně člověk bude jíst, tím bude štíhlejší. U některých konstitučních typů tento přístup vede k stresovému metabolismu, který namísto spalování tuku paradoxně tuk ukládá jako energetickou zásobu.  A tak znalost individální konstituce je jedním z důležitých faktorů v úspěšném boji proti nadměrným kilům.  Konstituce určuje konstrukci Podle ajurvédy existují v zásadě tři konstituční typy: typ nevyrovnaného, typ rychlého a typ pomalého metabolismu.  Má-li člověk nevyrovaný konstituční typ, jeho metabolismus bude ovlivněn nepravidelností, změnami v jídelním režimu, a hlavně stresem. Tělo samo o sobě má tendenci k stresovému metabolismu. Ten vyžaduje rychlé palivo, nejčastěji ve formě cukru k tomu, aby se udržela kolísající hladina cukru v krvi a předešlo se tak pocitu tělesné a mentální slabosti. Tito jedinci přibírají na váze nikoliv proto, že hodně jí, ale hlavně proto, že jí nepravidelně, ze stresu a ve stresu, a vybírají si potraviny s vysokým glykemickým indexem. V zásadě se upravují jejich problémy tím, že jí pravidelně, víc /ano, a to je paradox!/, hlavně vařené jídlo, a při pocitu hladu, nikoliv únavy a stresu. Stres a únavu je nutno odstranit, avšak nikoliv jídlem /ono to totiž ani nejde/. Metabolismus se tak zklidní, zpravidelní, a automaticky se upraví i váha. Typ rychlého metabolismu má nižší tendenci k pravé obezitě. Tito lidé jsou vybíraví jedlíci, a tak i u nich se může vyskytnout nadváha. Je to hlavně proto, že jejich jinak normálně silné zažívání je oslabené, a to zejména spěchem, hněvem či příliš kořeněným či jinak nevhodným jídlem. Obvykle relaxace a změna jídelníčku stačí k tomu, aby tělo bylo v pohodě a váha se přirozeně upravila.  Nejtěžší co se váhy týče to má pomalý konstituční typ. Má od přírody přirozenou tendenci k vyšší tělesné hmotě, navíc rád a hodně jí, a málo se hýbe. To je kombinace, která zaručuje nadváhu. I kdyby tyto typy byly na velmi přísté dietě, nikdy jejich tělo nebude vypadat jako tělo křehké baletky, protože mají od přírody více svaloviny a pevnější kostru. Úpravu váhy lze dosáhnout jen zvýšeným úsilím ve formě zdravé nízkokalorické, nízkotučné stravy a hlavně hojností pohybu. To je zcela v rozporu s poměrně pasivní konstitucí, která se téměř pravidelně vyhýbá organizovanému pohybu, má ráda před sebou velké množství vydatného jídla na talíři, nejlépe pozdě večer. A tak zde je redukce váhy opravdu vydřená. Navíc musí jít o dlouhodobou změnu v životosprávě, aby se vhodná váha udržela. 

 

Jak je vidět, přestože je mnohé dané konstitučním typem a ten se výrazně lidí, přesto mají všechny tři ale jedno společné. Je to důležitost schopnosti strávit jídlo, tudíž síla zažívání.  Správné zažívání je důležitější než správné jídlo Úplně nejdůležitější složkou systému přirozené váhy je správně fungující zažívací systém. Většina diet, hubnoucích metod a doporučení se zaměřuje na to, co jíst. Ajurvéda ale tvrdí, že zažívání tedy schopnost trávit je důležitější než to, jaké jídlo máme před sebou. Jde o to, jak se toto jídlo zpracuje v těle. Tam, kde je zažívání silné a funkční, jídlo se kompletně přemění v živiny, energii, a potravu pro tkáně a buňky a splní tak svoji úlohu. Tam, kde zažívání je oslabené, narušené či nefunkční ani to nejzdravější, nejvhodnější jídlo nebude stráveno a tudíž tělu nedá to, co potřebuje. Nestrávené jídlo je podkladem hromadících se nečistot v těle, které dávají živnou půdu vzniku chorobných procesů. Podpora, posila a harmonizace zažívání je tedy nejdůležitější složkou režimu dosažení přirozené váhy. Vytvářejí ji zásady, které jsou na svou jednoduchost překvapivě účinné. Některé z nich uvádím.

1.        Jezte jen tehdy, když máte hlad. Je třeba rozlišovat pocit slabosti či chutě od opravdového hladu. Zdravé zažívání pociťuje nejsilnější hlad kolem poledne, slabší k večeru a nepravidelné konstituční typy ráno do jedné až dvou hodin po probuzení.

2.        Jezte v klidu, s absolutním soustředením. Způsob, jak človek jí je důležitější v ajurvédě než to, co jí. Soustředěné jídlo, při němž člověk věnuje čas chuti, vůni, žvýkání a vůbec celému procesu jezení podporuje dobré zažívání. Vylučuje se tak jezení při práci, ve stoje, při jízdě autem, před počítačem, u televize, při čtení, během pracovních diskuzí a mnohé jiné sitauce, s kterými se člověk běžně setkává nebo které praktikuje, aniž by si jich byl vědom.

3.        Jezte to a kolik, co vaše tělo potřebuje a to nikoliv do úplného nasycení. Tato zásada vyžaduje komunikaci s tělem, zejména žaludkem. Ne nadarmo se říká, že oči by ještě chtěly, ale žaludek již nemůže. Ve své praxi jsem viděla opakovaně, že v podstatě každý člověk ví, co mu vyhovuje a co nikoliv, ale ne všichni to respektují. Možná je příliš jednoduché vzdát se kávy, když nás po ní bolí žáha, nebo sladkého, když nás po něm bolí hlava. Raději hledáme složité důvody, proč to či ono nefunguje jak má a zvyšujeme počet lidí s potravinovými alergiemi, přecitlivělostí na mléko, sníženou funkcí štítné žlázy nebo pomalým metabolismem. Přesto že tyto situace jsou legitimní, nevyskytují se zdaleka tak často, jak si myslíme. Někdy docela jednoduchá úprava naší životosprávy, podpora zažívání zlepší nejenom trávení, ale i fungování celého těla.

Podpořte zažívání, prodlužte si život Podpora zažívání je podle ajurvédy základním kamenem dobře fungujícího těla. Většina zdravotních problémů začíná nesprávnou životosprávou, a tudíž i stravou. Tady již nelze dát pouze všeobecná doporučení, protože se jedná o problémy závisející na osobní situaci. V podstatě lze říci, že nahromadění nečistot v těle, které se projeví povlakem na jazyku či nepravidelným vyměšováním je nutné vždycky odstranit, aby se odlehčilo trávicímu systému. Očistná kůra horké vody, bylinná směs trifla jsou dva prostředky, které jsou velmi účinné v odstranění nečistot z těla. Oslabená schopnost strávit jídlo se nejlépe posílí konzumají čerstvého zázvorového kořene, který se připraví například s medem a jí se 15 minut před každým jídlem k aktivaci trávicích enzymů a šťáv. Dále je velmi důležité odstranit stres, protože stresové zažívání netráví tukové zásoby. Odstranění stresu závisí v ajurvédě na jeho příčinách, tudíž se může jednat o posílení nervové soustavy a odstranění nervové či fyzické únavy, nebo naopak o relaxaci či aktivizaci těla pomocí fyzického pohybu, tance, procházek či jiných sportovně rekreačních aktivit.   Vydatný oběd je zárukou hubnutí Pro ty, jejichž zažívání je funkční a nestresové, tudíž jejich tělo je v situaci, kdy může začít zpracovávat tukové zásoby, navrhuje ajurvédy třístupňový program hubnutí. Je založen jednoduchém, a přitom účinném principu. Když se tělu dodá dostatek energie v době oběda a přinutí se k trávení i večer při postupném omezování večerního jídla, tělo bude přirozené hubnout a novou váhu si udrží. Aby tento systém fungoval, je nutné dodržet několik podmíněk. Jako nejdůležitější je přivést a udržet tělo do stavu nestresu. V tomto stavu se metabolismus přeorientuje ze stresového na nestresový, a začne pálení tukových zásob. V momentě, kdy se metabolismus vrátí do stresového stavu, pálení tuku končí. Přestože to zní jednoduše, ve skutečnosti to znamená naslouchat svému tělu a živit ho podle toho, jak se cítí. Dávat mu co potřebuje, nikoliv co si myslíme, že je pro něj dobré. To vyžaduje formu komunikace a vztahu s tělem, které se vylučuje s často drastickými, nelogickými a neosobními přístupy k hubnutí. Ajurvédský program a přístup je kompexní a vyžaduje silnou motivaci jednotlivce a ochotu pracovat sám se sebou. To je přístup veskrze težší než spoléhat na nějaké zázračné prostředky, pilulky, řasy či metody, které atˇ již chemického či přírodního původu nás zhubnou na vysněné číslo. Kdyby tyto způsoby fungovaly, a navíc byly zárukou štěstí, chodily by po ulicích stovky Marilyn Monroe, jen méně známějších a více šťastných. Já je ale nepotkávám. Potkávám zato ve své ajurvédské praxi ženy a muže, kteří ať již jednotlivě nebo jako skupina dosáhli svého cíle. Podařilo se jim totiž přirozeně a postupně dosáhnout žádané váhy, nadále ji udržet, a přitom si zlepšit nejenom zdraví, ale celkový pocit vitality a svěžesti. Krátka se zbavili nejenom váhy, ale i toho, co je tížilo. Zvažte svou váhu z tohoto hlediska a uvidíte, že se na váhu nevejde. Ať již vaše motivace je jakákoliv, nechť vám přinese nejenom žádanou hmotnost, ale i větší vyrovnanost a harmonii jak v těle, mysli i srdci. 

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Občasník

    Různé články a zamyšlení Dr. Martiny nad vším, co souvisí s Ayurvédou

    Picture
    Picture
    Picture

    Starší příspěvky

    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    October 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    November 2019
    June 2019
    April 2019
    February 2019
    December 2018
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    May 2017
    January 2017
    December 2016
    October 2016
    February 2016
    November 2015
    September 2015
    April 2015
    December 2014
    September 2014
    March 2014
    December 2013
    September 2013
    December 2012
    August 2012
    July 2012
    April 2012
    March 2012
    January 2012
    December 2011
    October 2011
    September 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    October 2010
    August 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010
    January 2010
    December 2009

    Kategorie

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.