Jak je vidět, přestože je mnohé dané konstitučním typem a ten se výrazně lidí, přesto mají všechny tři ale jedno společné. Je to důležitost schopnosti strávit jídlo, tudíž síla zažívání. Správné zažívání je důležitější než správné jídlo Úplně nejdůležitější složkou systému přirozené váhy je správně fungující zažívací systém. Většina diet, hubnoucích metod a doporučení se zaměřuje na to, co jíst. Ajurvéda ale tvrdí, že zažívání tedy schopnost trávit je důležitější než to, jaké jídlo máme před sebou. Jde o to, jak se toto jídlo zpracuje v těle. Tam, kde je zažívání silné a funkční, jídlo se kompletně přemění v živiny, energii, a potravu pro tkáně a buňky a splní tak svoji úlohu. Tam, kde zažívání je oslabené, narušené či nefunkční ani to nejzdravější, nejvhodnější jídlo nebude stráveno a tudíž tělu nedá to, co potřebuje. Nestrávené jídlo je podkladem hromadících se nečistot v těle, které dávají živnou půdu vzniku chorobných procesů. Podpora, posila a harmonizace zažívání je tedy nejdůležitější složkou režimu dosažení přirozené váhy. Vytvářejí ji zásady, které jsou na svou jednoduchost překvapivě účinné. Některé z nich uvádím.
1. Jezte jen tehdy, když máte hlad. Je třeba rozlišovat pocit slabosti či chutě od opravdového hladu. Zdravé zažívání pociťuje nejsilnější hlad kolem poledne, slabší k večeru a nepravidelné konstituční typy ráno do jedné až dvou hodin po probuzení.
2. Jezte v klidu, s absolutním soustředením. Způsob, jak človek jí je důležitější v ajurvédě než to, co jí. Soustředěné jídlo, při němž člověk věnuje čas chuti, vůni, žvýkání a vůbec celému procesu jezení podporuje dobré zažívání. Vylučuje se tak jezení při práci, ve stoje, při jízdě autem, před počítačem, u televize, při čtení, během pracovních diskuzí a mnohé jiné sitauce, s kterými se člověk běžně setkává nebo které praktikuje, aniž by si jich byl vědom.
3. Jezte to a kolik, co vaše tělo potřebuje a to nikoliv do úplného nasycení. Tato zásada vyžaduje komunikaci s tělem, zejména žaludkem. Ne nadarmo se říká, že oči by ještě chtěly, ale žaludek již nemůže. Ve své praxi jsem viděla opakovaně, že v podstatě každý člověk ví, co mu vyhovuje a co nikoliv, ale ne všichni to respektují. Možná je příliš jednoduché vzdát se kávy, když nás po ní bolí žáha, nebo sladkého, když nás po něm bolí hlava. Raději hledáme složité důvody, proč to či ono nefunguje jak má a zvyšujeme počet lidí s potravinovými alergiemi, přecitlivělostí na mléko, sníženou funkcí štítné žlázy nebo pomalým metabolismem. Přesto že tyto situace jsou legitimní, nevyskytují se zdaleka tak často, jak si myslíme. Někdy docela jednoduchá úprava naší životosprávy, podpora zažívání zlepší nejenom trávení, ale i fungování celého těla.
Podpořte zažívání, prodlužte si život Podpora zažívání je podle ajurvédy základním kamenem dobře fungujícího těla. Většina zdravotních problémů začíná nesprávnou životosprávou, a tudíž i stravou. Tady již nelze dát pouze všeobecná doporučení, protože se jedná o problémy závisející na osobní situaci. V podstatě lze říci, že nahromadění nečistot v těle, které se projeví povlakem na jazyku či nepravidelným vyměšováním je nutné vždycky odstranit, aby se odlehčilo trávicímu systému. Očistná kůra horké vody, bylinná směs trifla jsou dva prostředky, které jsou velmi účinné v odstranění nečistot z těla. Oslabená schopnost strávit jídlo se nejlépe posílí konzumají čerstvého zázvorového kořene, který se připraví například s medem a jí se 15 minut před každým jídlem k aktivaci trávicích enzymů a šťáv. Dále je velmi důležité odstranit stres, protože stresové zažívání netráví tukové zásoby. Odstranění stresu závisí v ajurvédě na jeho příčinách, tudíž se může jednat o posílení nervové soustavy a odstranění nervové či fyzické únavy, nebo naopak o relaxaci či aktivizaci těla pomocí fyzického pohybu, tance, procházek či jiných sportovně rekreačních aktivit. Vydatný oběd je zárukou hubnutí Pro ty, jejichž zažívání je funkční a nestresové, tudíž jejich tělo je v situaci, kdy může začít zpracovávat tukové zásoby, navrhuje ajurvédy třístupňový program hubnutí. Je založen jednoduchém, a přitom účinném principu. Když se tělu dodá dostatek energie v době oběda a přinutí se k trávení i večer při postupném omezování večerního jídla, tělo bude přirozené hubnout a novou váhu si udrží. Aby tento systém fungoval, je nutné dodržet několik podmíněk. Jako nejdůležitější je přivést a udržet tělo do stavu nestresu. V tomto stavu se metabolismus přeorientuje ze stresového na nestresový, a začne pálení tukových zásob. V momentě, kdy se metabolismus vrátí do stresového stavu, pálení tuku končí. Přestože to zní jednoduše, ve skutečnosti to znamená naslouchat svému tělu a živit ho podle toho, jak se cítí. Dávat mu co potřebuje, nikoliv co si myslíme, že je pro něj dobré. To vyžaduje formu komunikace a vztahu s tělem, které se vylučuje s často drastickými, nelogickými a neosobními přístupy k hubnutí. Ajurvédský program a přístup je kompexní a vyžaduje silnou motivaci jednotlivce a ochotu pracovat sám se sebou. To je přístup veskrze težší než spoléhat na nějaké zázračné prostředky, pilulky, řasy či metody, které atˇ již chemického či přírodního původu nás zhubnou na vysněné číslo. Kdyby tyto způsoby fungovaly, a navíc byly zárukou štěstí, chodily by po ulicích stovky Marilyn Monroe, jen méně známějších a více šťastných. Já je ale nepotkávám. Potkávám zato ve své ajurvédské praxi ženy a muže, kteří ať již jednotlivě nebo jako skupina dosáhli svého cíle. Podařilo se jim totiž přirozeně a postupně dosáhnout žádané váhy, nadále ji udržet, a přitom si zlepšit nejenom zdraví, ale celkový pocit vitality a svěžesti. Krátka se zbavili nejenom váhy, ale i toho, co je tížilo. Zvažte svou váhu z tohoto hlediska a uvidíte, že se na váhu nevejde. Ať již vaše motivace je jakákoliv, nechť vám přinese nejenom žádanou hmotnost, ale i větší vyrovnanost a harmonii jak v těle, mysli i srdci.